Monday, June 22, 2009

::Bali Trip - Part 1::



Memandangkan minggu nie ada time sikit sempat gak i upload picture2 on our trip to bali last month.... this was unplaned trip main pegi je booking pon dlm masa 1 week je tak perasaan yg ada long holiday kan since me & hubby free that time... we all pon apa lagik pikir2 punya pikir we decided nak pi bali je free & easy package i pon check via internet tengok2 nufang ada advertisement holiday package i pon apa lagik terus call...... check punya check and compare sana sini we decided amik package dr PYO Travels free & easy (just for flight + hotel) je for 4days 3nights activiti jln2 nanti we all decide mana nak pi....



so apa lagik layan picture je lah lagik best kan drpd i menaip pjg berjela & merapu kan kan!!!... hehehe....

Date : 1st till 4th May 2009
Hotel : Kuta Paradiso Hotel
Flight: Air Asia

Day 1


at LCCT Airport while waiting for our flight at 3.45pm



Princess in the flight.... this was her 2 times naik aeroplan mmg tak leh dok diam nyer mulut dia asyik membebel je dr naik sampai nak turun kang... mula2 bila aeroplane nak take off je kan ada smoke yg keluar dr dinding2 kan... boleh my daughter jerit kuat2 mummy mummy fire fire lah!!! aduh mahu ribut di buat nyer kang ada org lain salah paham ingat kan ada kebakaran lak!!! i cepat2 tutup mulut dia.... so i explain lah tuh bukan fire lah smoke je!!! then she answer me pendik je ohhhhh ok!!! boleh tahan... org depan belakang our seat dah tergelak2 abiz terdengar my daughter ckp cam tuh.... lepas tuh bila nak take off je dia leh wat aksi pat pat!!! blast off cam citer little enstine tuh dia wat seorg tak pe lah kan dia dia suruh kita buat sama abiz org kiri kanan depan belakang we tergelak2 ok.... i & hubby wat muka tebal je lah sambil melayan kerenah si sofia nih.... ada2 aje!!! dah abiz citer tuhh mula lah sesi soal jwb pulak what that what this..... jenuh nak jwb ok!!! lepas tuhh i & hubby cepat pasang kannasib baik i bwk our portable dvd player so diam jap tok 1st hour kan... then the 2nd hour lak mula lah dia dok nyanyi2 kalau slow tak pe nie punya lah kuat half of the plane boleh dgr dia nyanyi2... aduh i & hubby puas suruh dia slow down the noice dia apa ada kisah... dia buat muka tak paham je nyanyi je byk lagu lak tuhh nasib baik betul dia nyanyi cam ner org lain tak dgr dia nyanyi sambil dok atas portable table tuh i wat letak dvd player tuh dia duduk atas tuh dgn senang hati menyanyi... crew air asia tuh pon tak leh nak kata apa hehehe... so passengger yg dok dekat2 dgn our seat confirm tak leh tido nyer kerana anak ku tak dok diam hehehe.... agak2 nyer cam ner yek i nak bwk dia naik flight yg berjam2 lama nyer tuh mahu pening dibuat yg 3 hours nihh pon dah naik pening kalau berhour2s mau kacau dibuat nyer!!!




sampai pon mmg dah mlm around 7pm plus after clearing passport pon dah almost 8pm, agent mmg dah tunggu so kuar je after immegartion terus dah terpapang paper yg bertulis "PAK ISA" hehehe... we went straingt to the hotel and check in dulu then baru siap2 kuar jln2 carik makan, we stay at 5star hotel Kuta Paradiso at Kuta Town... why we choose 5 star coz the rate they offer us same with the 4 star just a different few ringgit je alang2 5star terus kan.. plus dpt 2 hours free spa for 2 person lagik!!!! gud price & package gitue hehehe...

after dah settle check in... we all siap2 kan diri nak pi carik mkn maklumlah 1st night kan baru sampai lak tuh... we all jln kaki je ker mall yg berdekatan iaitu sambil2 cuci mata hehehe... my sofia lah dah lepas mandi biasa lah mengantuk mood tak berapa ok so we decided mlm tuh mkn kfc je hehehe.... sofia punya lapar sampai 2 ketul dia mkn siap mkn dgn nasik lagik tuh!!! sedap agak nyer compare yg dia biasa mkn kat sini hehehe.... dah selesai mkn we all singgah mini mart tok beli air mineral plus jung food perut lak dah kenyang nak jln kaki confirm mengah2 lah jugak hehehe... kebetulan si sofia punya lah excited nampak kereta kuda yg berada ditepi2 jln cam jakun pon ada gak hehehe.... dia bukan main beria ia nak naik so we all pon naik lah kereta kuda memandangkan our hotel tuh terlalu dekat sgt pakcik tuh siap suggest tak berbaloi pak kalau ke hotel aje saya bwk pusing2 kuta town then baru ker hotel about 30 to 45 mins kalau tak silap i cuma rp50,000 je sgt lah murah.... sofia punya syok sampai tertido atas kereta kuda tuh... betul lah org kata bali mmg best waktu mlm je!!! mmg bandar hidup baik punya ;)

sampai hotel sofia dah tido this is our time to disccuss mana nak pi esok pagi2 me & hubby decided nak pi tmpt2 yg penting2 je coz bali nih byk sgt tempt kuli2 yg we all rasa tak sesuai nak bwk sofia sama kan plus the tarian2 tuh we all tak pi....



Day 2


Full day tour dr pagi sampai ke mlm.... organize by hubby tak ikut mana2 agent pon coz we only when to the important part je coz terlalu byk sgt kuil2 tuh we all decided dr awal tak nak pi coz sofia kecik lagik not suitable for her pon... so we pakat dgn agent yg send us tuhh to sewa van dia tuh pi jln2 kawtim baik punya we only pay rp300,000 for all day trip naik toyota MPV lagik very selesa just 3 of us did not mix without other guess so kita jln ikut suka kita lahhh tak yah nak rushing2 and kejar time we really take our own sweet time hehehe....


awal2 pagi lagik dah bangun


breakfast time sambil jln2 kat area hotel while waiting for the driver


we all pi mana??? kita layan picture2 di bwh ok ;)

posing dlm kete adalah perkara harus hehehe.... pagi tuh mmg tak panas coz hujan geremis just nice tok jln2 kan kalau panas sgt kang mau terbakar kulit i & sofia nanti hehehe....

1st stop at polo ralph lauren warehouse

2nd stop batik panting


3rd stop at Handmade silver shop, Celuk


4th stop Art Market which already near to Kitamani

5th Stop for Lunch at Kintamani


kat restorant pon nak posing... aginnyer mmg kuat & sejuk2 gitue!!!


Posing at Gunung Batur


6th Stop at Seri Batu Village




7th Stop at Tanah Lot sampai pon dah nak ptg posing2 jap then shopping cikit... coz kat sini mmg byk jual gift murah2 and mcm2 ada ;)



8th Stop at Jimbaran for tgk sunset and dinner we had at BUMBU Bali.... mmg yummy yummy!!! ok but time nie sofia mmg dah start tak selesa mmg tak dok diam agak nyer mkn kan depan laut nie kurang sesuai bwk budak2 kot dah tuh makan kat open air lak and maklumlah senja... i kata sofia tgk tuh cantek sambil tunjun ke arah laut tuh lah dia leh kata tak cantek ada hantu lah mummy... then masa tuh i tgk hubby and hubby tgk i then i & hubby explain to her she cam tak mau dgr siap kata ada lah mummy adalah daddy dia mmg tak nak dok kat chair sendiri and bayang kan i mkn sambil pangkuk kan dia nak menikmati pon kurang hehehe... btw the foods mmg sedap we all mkn then jalan tak de lepak2 kat situe.... pon masa tuh pon time dah almost 8.30pm dah mlm......



last stop at hotel tuh pon dah almost 9pm plus....sampai je hotel si sofia lah org paling tak sabar nak turun si usik i lagik cepat cepat mummy!!! boleh gitue... ada2 aje dah bwk turun barang semua we all pon terus masok bilik .... buka pintu and masok sofia leh kata yahoo... sambil tarik nafas lega tuhh... kesian dia kepenatan maklum lah 1 whole day kuar tak rest pon tido dlm kete pon sekejap2 je.... i letak je barang dia dah lompat atas katil siap guling2 lagik and pandai lak bagi arahan kat daddy dia tok ambik picture lagik tuh..... dah rest about 30min gitue i mandikan sofia bagi susu dia pon zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz i & hubby biasa lah dok releks kan diri sambil tgk hasil rembatan tok hari tuhh.... byk lagik nak dishoppingkan on the next day hehehe....



ok stop till here will be continue on Bali Part 2 pulak....


18 comments :

sya said...

wah! seronoknya bercuti ke bali.. cantik gambar2 tu...

erlyda said...

pandainyer si kenit tu berceloteh..comel jer..

SOHO Mama said...

Nice photos! I tak pernah pegi Bali..tapi nampak cantik esp the beaches.

Anak2 kdg2 mmg tak duduk diam dlm kapalterbang. Nak marah lebih2 pun tak boleh kan..masa anak I Izzo 3 tahun dulu we all pegi Melbourne, dia siap duduk2 kat lantai tempat kaki passenger belakang I. Dah la naik Qantas, semua org putih..mesti ingat apa la anak or Asia ni kihkihkih..!

precious innocent said...

hoho... ngeri la pulak time sofia kata ada han** tu...

nasib baik mlm tu dia x ngigau...

-mama emma-

azzamoro said...

cant wait for ur 2nd entry pasal bali sebab nak baut reference because we'll planning to go to Bali end of this year...

yang RP300,00 naik mpv tuh siap ngan driver and dia bwk pi semua tmpt menarik kan? from what time to what time eh?

Mrs LVoe said...

mlm bali mmg happening kat town.

btul ckp sofia tu. sha alami yea sendiri but yg dtg kat sha seorg puteri yg amat cantik. tgamam jugak sbb hubby pelik sha dok pandang x bkelip ms tu.. pdhal dlm hati dh cuak.

Watie Aziz said...

wah ..beszta ...kenangan di bali me & family pun tak dapat lupa.,..ehhehe..seronok sgt ..!!

iena hamdi said...

jelesnyer.. bial aku dapat pergi pulak ni.. uhuhuhu

honeylanz said...

bestnye dapat jln2..kenal tempat org..huhu..bila agaknye our turn..;)

okinokiyo said...

wah besnye sofia..mulut dia tak reti diam berckp takper.kalau nangis mau satu plane pening..

tpi bab beach tu seram plak

gee ryder said...

bestnye...rasa nk gi bali la pulak..

view canteklaa

Siti Mummy Sofia said...

Sya...
Thanks seronok coz 1st time...

Erlyda...
MMg suka u kdg2 tuh kita yg tak terlayan hehehe...

Sohomama...
Bali ok lah but kalau pi berdua best lahh not 4 kids i rasa... beach ok lah but sometimes tuh penuh gak hehehe...flight berhour2s belum lagik semua short period i pon tak sabar nak tgk apa pulak yg jadik nanti.... mau pening semua yg dlm 1 flight tuh kot hehehe...

Azzamoro...
on nanti i 2nd entry pulak yer tunggu.... btw salam kenalan to u yer mcm penah nampaklahhh.... maybe kat msk gathering kot kan kan... i byr tuhh mpv + driver and just bwk kita org tak share dgn sapa2 pon u tahu jelah kalau share kan cam susah sikit kalau ada anak nie kang dia nie lah kang dia nak ter lah ada2 je lahhh kan...time pulak ikut kita je... so tak rush nak kesini kesana shopping pon dgn hati yg senang je :D

Emma Mama Ryan...
bukan u je ngeri i & hubby pon takur gak!!! but masa tue we all buat2 tak tahu je...

Mrs LVoe...
a'ah lah sha town je happening & best tmpt lain tuh kurang cikit hehehe.... takut kan bali nie ialah kat sana mmg byk patung2 plus kuil2 merata so kalau budak tak biasa tgk mmg takut nyer kan...

Watie Aziz...
Mmg best kan...

Iena...
pegi jgn tak pi ok!!!

Honeylanz...
Best mmg best kalau pi berdua je lagik best tau!!!

Okinokiyo...
tue lah mai mmg nasib baik ler dia tak nagis kalau nagis pening kepala i nanti... bukan u je seram i pon sama may be sana waktu senja tue yg tak sesuai sgt tok budak2...

Gee ryder...
bestlah... but u pi GC&Brisbane lagik best tau!!! compare with bali hehehe...... ;)

Lindah: Kamal: Nuha said...

salam kenal..

so sweet blogni..and princess sofia sangat cute.. :D

regards
lindah

EIJAM'S FAMILY said...

akak kiter suke tgk gbr anak akak yg kat atas katil tue..sweet

Ninie said...

bestnya g jln2 bali...sedap tgk katil tu ..pandai model kecik tu hihi

mummy_ayu said...

seronoknye jenjalan..sofia..seronok sangat nampak

Siti Fatimah said...
This comment has been removed by the author.
Siti Mummy Sofia said...

Lindah Kamal Nuha...
Hi Salam Kenalan to u too dear :D
thanks 4 ur complements :) thank 4 droping by here yeah after this drop lah selalu k... kita exchange link k!!!


Eijam's Family...
ia ker u suka i pon suka pose gada2 tue hehehe...

Ninie...
nanti nak jadi model tilam vono lak hehehe....

Mummy Ayu....
Seronok sakan u :)

June 29, 2009 4:28 PM